Elmút negyven és nyócév a köztévében

Nézem a múltkor a TV-t, és mit látok? Az Egymillió lépés Magyarországon megy éppen. Hirtelen elgondolkoztam. Ez akkor most nem átkos kommenista alkotás, amelynek a NER elvei alapján működő köztévében nincs helye? Esetleg véletlen, vagy csak titkos rejtett ellenállás egy szerkesztő részéről, ami átment a szigorú kontrollon? Mindegy. Szeretem, jó, szép, a zenéje meg különlegesen édesbús (http://www.youtube.com/watch?v=FSZEqdmcGKk). Jó sorozat, sok érdekeset meg lehet tudni belőle az országról.

Nade nem is erről akarok  írni. Hanem arról, hogy ezután elkezdtem figyel(get)ni a köztévét, és arra a megdöbbentő megállapításra jutottam, hogy szinte minden nap lemegy 2-3 ilyen régi (60-as, 70-es 80-as évekbeli felnőtt gyerek, vagy ifjúsági film, sorozat). Most akkor ezek a filmek nem ellenségek? Merthogy ha jól emlékszem akkor ez egy fő irányelv volt az új MTVA-ban csak megfelelő erkölcsi értékeket bemutató a NER-el harmonizáló alkotások mutathatóak be. Ehhez képest… Ezek a filmek tele vannak a “hazaáruló, népnyúzó kommunista” ideológiával. Akkor mégis lehet ezt? Pedig egyéb helyekről az derül ki, hogy nem, nem lehet erről beszélni, még a nyomát is be kell szántani sóval (ugyanabban a közszolgálatinak nevezett TV-ben hallható ez a hírműsorokban és politikai magazinokban). Csak a nagyMAGYAR értékeket felvonultató műsorok kerülhetnek adásba? Az új sok-közpénzből készült fenti elveknek megfelelő sorozatok borzalmasak, jobb nem is beszélni róluk. Egyet leszámítva. Ez pedig a “Munkaügyek” című sorozat (http://www.youtube.com/watch?v=YaL-TE5TXqE). Hihetetlenül jó, szórakoztató, humoros és (teljesen meglepő módon) görbe tükröt tart a jelenlegi rendszernek (is).

Szóval ül a TV előtt a NER egyszerű (aki ebben hisz az tényleg az, de annyira mint a faék) gyermeke és nem érti hogyan lehetséges ez, hisz “szeretett vezérünk” megmondta, azok ott és akkor hazug, szemét, hazaáruló, népnyúzó, gyíkosok voltak. Most akkor mégse?  Vagy ha élvezi a nosztalgikus hangulatot, akkor meg elárulja a NER – NENYI rendszerét? Erre buzdít a zállami TV?

Két magyarázat lehetséges szerintem:

1. (ez a kevésbé valószínű): Lehet, hogy rádöbbentek, hogyha mindent kidobnak ami az elmúlt 40 év során a TV-ben készült, akkor max híradót és magazinműsorokat, sületlen méregdrága pénzért vett vetélkedőket fognak tudni sugározni? Erre meg ugye a kutya sem kíváncsi.

2. (ez egy kicsit elrugaszkodottnak hangzik, de….): elképzelhető, hogy ezzel a módszerrel szűrik ki a “rendszer ellenségeit”? Aki szereti, élvezi – okádva, hazaárulózva nem kapcsol el – az kész, nem való ebbe a “csudaországba”, annak felisútleisút?

Nem tudom (még) a választ a kérdésre. Idővel ki fog ez is derülni, viszont addig is élvezem ezeket a műsorokat éspedig azért, mert a többsége egyszerűen jó, sőt a gyerekek is teszik, pedig egyébként az ilyen, és ehhez hasonló filmektől irtóznak, NEMMMÓÓÓ felkiáltással azonnal követelik az elkapcsolást. Nyáron valamelyik délelőtt megbabonázva ültek a TV előtt és néztek valami 80-as évekbeli ifjúsági filmet. Időnként kicsit zavaró (bár sztm inkább mulattató, vicces) a helyenként áterőltetett politikai, ideológiai mondanivaló, de ezek 90%-a értelmesebb, szórakoztatóbb, mint szinte bármelyik az utóbbi 10 – 15 évben sugárzott sorozat (Anyátok (bocsánat Barátok) Közt, Közép és Dél Amerikai szappanoperák). Van történetük, színészek játszanak bennük (nem is akármilyenek) – egyik kedvenc sportkommentátoromat idézve – “úgy szakmailag, mint emberileg rendben vannak”. Egyszerűen örülök neki, hogy vannak. Tegnap például “A Zebegényiék” című eposznak örültem (http://www.youtube.com/watch?v=5tm742jDmbo), ami egy fergeteges darab, érdemes egyszer megnézni!

A Twelvetrees

Reklámok

About this entry